Data Structure MCQs – Part 1

1. The complexity of linear search algorithm is

a. O(n)
b. O(log n)
c. O(n2)
d. O(n log n)


2. Which of the following case does not exist in complexity theory

a. Best case
b. Worst case
c. Average case
d. Null case


3.  The indirect change of the values of a variable in one module by another module is called

a. internal change
b. inter-module change
c. side effect
d. side-module update


4.  The time factor when determining the efficiency of algorithm is measured by

a. Counting microseconds
b. Counting the number of key operations
c. Counting the number of statements
d. Counting the kilobytes of algorithm


5. Each array declaration need not give, implicitly or explicitly, the information about

a. the name of array
b. the data type of array
c. the first data from the set to be stored
d. the index set of the array


6. The Average case occur in linear search algorithm

a. When Item is somewhere in the middle of the array
b. When Item is not in the array at all
c. When Item is the last element in the array
d. When Item is the last element in the array or is not there at all


7. The complexity of the average case of an algorithm is

a. Much more complicated to analyze than that of worst case
b. Much more simpler to analyze than that of worst case
c. Sometimes more complicated and some other times simpler than that of worst case
d. None or above


8.  Two main measures for the efficiency of an algorithm are

a. Processor and memory
b. Complexity and capacity
c. Time and space
d. Data and space


9. The complexity of Binary search algorithm is

a. O(n)
b. O(log n)
c. O(n2)
d. O(n log n)


10. The elements of an array are stored successively in memory cells because

a. by this way computer can keep track only the address of the first element and the addresses of other elements can be calculated
b. the architecture of computer memory does not allow arrays to store other than serially
c. both of above
d. none of above


11. The complexity of merge sort algorithm is

a. O(n)
b. O(log n)
c. O(n2)
d. O(n log n)


12. The space factor when determining the efficiency of algorithm is measured by

a. Counting the maximum memory needed by the algorithm
b. Counting the minimum memory needed by the algorithm
c. Counting the average memory needed by the algorithm
d. Counting the maximum disk space needed by the algorithm


13. Which of the following data structure is not linear data structure?

a. Arrays
b. Linked lists
c. Both of above
d. None of above


14. Which of the following data structure is linear data structure?

a. Trees
b. Graphs
c. Arrays
d. None of above


15. The operation of processing each element in the list is known as

a. Sorting
b. Merging
c. Inserting
d. Traversal


16. Finding the location of the element with a given value is:

a. Traversal
b. Search
c. Sort
d. None of above


17. Arrays are best data structures

a. for relatively permanent collections of data
b. for the size of the structure and the data in the structure are constantly changing
c. for both of above situation
d. for none of above situation


18. Linked lists are best suited

a. for relatively permanent collections of data
b. for the size of the structure and the data in the structure are constantly changing
c. for both of above situation
d. for none of above situation


19.   The Worst case occur in linear search algorithm when

a. Item is somewhere in the middle of the array
b. Item is not in the array at all
c. Item is the last element in the array
d. Item is the last element in the array or is not there at all


20.  The complexity of Bubble sort algorithm is

a. O(n)
b. O(log n)
c. O(n^2)
d. O(n log n)

ANSWERS:

1. a

2. d

3. c

4. b

5. c

6. a

7. a

8. c

9. b

10. a

11. d

12. a

13. d

14. c

15. d

16. b

17. a

18. b

19. d

20. c